Τ.Ε.Ε Ειδικής Αγωγής Πάτρας (A' & B' Βαθμίδας)

   
 

  Εφημερίδα

  Δ/νση: Θεοτοκοπούλου & Επιφανείου Πάτρα  Τηλ:2610-641962    
 
Αρχική Προγράμματα Εκδηλώσεις Εφημερίδα Προσωπικό Νεότερα Σύνδεσμοι Επικοινωνία
 
   Η εφημερίδα διακρίθηκε στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με ειδικό έπαινο Λυκείου (www.tanea.gr). Τον έπαινο παρέλαβε σύσσωμη η Β' Βαθμίδα του σχολείου που βρέθηκε στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή Αθηνών στις 9 Μαϊου 2009 (φωτο). Η εφημερίδα εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Εφημερίδων που αποτελεί πρωτοβουλία των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης της Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Αχαϊας. Με την υποστήριξη του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Αχαϊας κου. Κυριακόπουλου και με τη βοήθεια της κας. Νικολοπούλου καθώς και της κας. Κασβίκη, προχωρήσαμε στην έκδοση της εφημερίδας ΖΟΟΜ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
 
 
 
Η Εφημερίδα μας (τεύχος 1)
 
Γράφει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας:
Συστηνόμαστε

Αυτή η εφημερίδα εκδίδεται από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Το σχολείο μας αποτελείται από δυο βαθμίδες. Η Α’ βαθμίδα διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια (από το 14ο έως το 19ο έτος). Η Β’ βαθμίδα είναι το αντίστοιχο του κανονικού ΤΕΕ, και αποτελείται από δύο κύκλους. Στον Α κύκλο εγγράφονται απόφοιτοι Γυμνασίου και απόφοιτοι Α’ βαθμίδας ΤΕΕ ειδικής αγωγής, και διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Στον Β’ κύκλο εγγράφονται απόφοιτοι του ΤΕΕ Α’ κύκλου και η φοίτηση διαρκεί δύο τουλάχιστον σχολικά έτη.   Είμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με μαθητές εκπαιδεύσιμους, ικανούς να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα σ’αυτήν. Εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας στοχεύοντας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μας, στη βελτίωση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους. Συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και εξωδιδακτικές δραστηριότητες με στόχο να βοηθήσουμε την ένταξή τους στο κοινό εκπαιδευτικό σύστημα, στην ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο, στην επαγγελματική τους κατάρτιση και στην ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική τους εξέλιξη.   Η εφημερίδα αυτή αποτελεί ένα ακόμα άνοιγμα στην κοινωνία. Είναι η φωνή μας και η σκέψη μας για τα γεγονότα της επικαιρότητας, και για τα θέματα που απασχολούν εμάς. Θα μιλάμε με το δικό μας τρόπο και λόγο. Όταν μας διαβάζετε, θα ξέρετε ότι ανοίγετε μαζί μ΄εμάς ένα νέο παράθυρο στον κόσμο. «…εμει η ανθρωποι εχουμε πολλα να πουμαι όμως δεν μπορουμαι να τα πουμαι»
 
 
Η Εφημερίδα μας (τεύχος 2)
 

Προλογίζει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας:
 
Όταν σκεφτήκαμε να βγάλουμε την εφημερίδα δεν φανταζόμαστε το αποτέλεσμα. Έχουμε όμως ένα στόχο "Μαθητές και καθηγητές να δουλέψουν σαν μια ομάδα για να βγάλουμε όχι την καλύτερη... ούτε την αρτιότερη... αλλά την δική μας εφημερίδα". Ξεκινήσαμε το πρώτο τεύχος τετρασέλιδο και δεν σκεφτόμασταν κάτι περισσότερο. Τελικά είχαμε πολλά να πούμε.
Πρώτα από όλα για όσα έγιναν στο σχολείο μέσα σ' ένα μήνα και ήταν πολλά. Για τον πόλεμο που συγκλόνισε τον κόσμο, για τον αναίτιο θάνατο μικρών παιδιών. Και επειδή δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά στα λόγια..., επιλέξαμε εικόνες για να σας πούμε τι νιώσαμε... και γράψαμε τις σκέψεις μας λιτές και ατόφιες.
Εκτός από την συντακτική ομάδα δούλεψαν εντατικά πολλοί μαθητές για να φτιάξουν κείμενα, να επιλέξουν άρθρα από το διαδίκτυο να βγάλουν φωτογραφίες, να επεξεργαστούν την έκδοση.
Απολαύστε λοιπόν την χαρούμενη νότα του σχολείου μας μέσα από την περιγραφή της Χριστουγεννιάτικής γιορτής, μέσα από τις φωτογραφίες μας από το Καρναβαλικό εργαστήρι, και ακολουθώντας τις προτάσεις μας για διασκέδαση.
Οι πιο ωραίες στιγμές ήταν οτι οι μαθητές μας με τους καθηγητές τους έφερναν στην συντακτική ομάδα έτοιμα άρθρα και ρωτούσαν: "Μπορεί και αυτό να μπεί στην εφημερίδα;"
 
 
Η Εφημερίδα μας (τεύχος 3)
 
Από τον πρόλογο της εφημερίδας:
Τι να γράψουμε σε αυτό το φύλλο; Ποιο θα είναι το κεντρικό θέμα; Τι κάναμε σε ένα μήνα; Μήπως να κάνουμε ένα αφιέρωμα; Αυτά ήταν τα θέματα συζήτησης που απλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς από τη συντακτική ομάδα, σε ένα ολόκληρο σχολείο. Μαθητές έγραψαν νέα άρθρα. Άλλοι αναρωτήθηκαν πως θα καλύπταμε θέματα της επικαιρότητας, όπως τα επεισόδια στο Τόφαλος στον πρόσφατο αγώνα, και τα πολύ πρόσφατα δυσάρεστα στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Άλλοι ήθελαν, αλλά αναρωτιόντουσαν αν μπορούν να γράψουν …. βρέθηκαν και λύσεις: αντί να ζητάμε από τα παιδιά να γράψουν άρθρα, κάτι που φαινόταν δύσκολο, … κάναμε συζητήσεις, και από καθηγητές, γίναμε στενογράφοι, προσπαθώντας να μη χάσουμε λέξη. Πιστέψτε μας , η εμπειρία ήταν μοναδική. Είδαμε να ξεδιπλώνονται σκέψεις , αγωνίες, ιδέες, με μοναδικό τρόπο, απλό, σαφή, ανθρώπινο. Θα τις διαβάσετε στις επόμενες σελίδες. Και ενώ ο μήνας κύλαγε… το κέντρο βάρους της εφημερίδας … φάνηκε….. Τελικά ότι κάναμε, ότι γράφαμε, ότι μας ξεσήκωσε, ότι μας προβλημάτισε ,ότι μας ενθάρρυνε ήταν γεγονότα που έδειχναν ότι … ένα σχολείο ανοίγεται στην κοινωνία. Οι γείτονές μας , το 1ο Λύκειο θέλησε να μάθει για εμάς. Γνωριστήκαμε, βρήκαμε κοινά σημεία, και ένας δρόμος επικοινωνίας άνοιξε. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, άνοιξε τις πόρτες του, όχι μόνο για να μας δείξει τι κάνει, αλλά για να ακούσει τι κάνουμε κι εμείς χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αλλά και τι χρειαζόμαστε … πως μπορεί η τεχνογνωσία του να βρει εφαρμογή στα χέρια μας. Φτάσαμε στο τρίτο φύλλο της εφημερίδας. Μιας εφημερίδας που δεν θα υπήρχε αν δεν βλέπαμε την όρεξη στα μάτια των μαθητών μας, την υποστήριξη στο χαμόγελο αλλά και στη δουλειά των ανθρώπων του σχολείου, και την στήριξη του Δήμου Πατρέων. Η εφημερίδα αυτή εκδίδεται με τους κόπους ενός σχολείου και τυπώνεται με τα έξοδα του Δήμου Πατρέων σε 500 αντίτυπα. Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα που μας δόθηκε να τυπώσουμε μια «αληθινή» εφημερίδα, ήταν η κινητήρια δύναμη για όλη την προσπάθεια.
Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα προηγούμενα, αλλά και τα επόμενα τεύχη μας, στο Δήμο της Πάτρας, στον Πολιτιστικό Τομέα της Βθμιας Εκπαίδευσης που υποστηρίζει την έκδοση, στους δημοσιογράφους κα Ριζογιάννη και κο Βασιλάκη, και στον γραφίστα κο Τσιρίκο που είναι οι σύμβουλοί μας στην άγνωστη πορεία της έκδοσης μιας εφημερίδας.

 
 
Η Εφημερίδα μας (τεύχος4)
 
 
 
 
Η Εφημερίδα μας (τεύχος5)
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω κουμπιά για να κατεβάσετε τ' αντίστοιχα τεύχη της εφημερίδας μας σε συμπιεσμένη (zip) μορφη pdf
Αριθμός Τεύχους     Μέγεθος
   5.97 Mb
   10.81 Mb
   12.41 Mb
   10.2 Mb
  10.3 Mb